Filter

Filter og muligheter for å se utplukk av data i STAR/Tableau

De fleste rapportene i STAR/Tableau starter med et institusjonsoverblikk. Dvs at du får data for hele institusjonene. Men med hjelp av filtre kan du raskt se på det studieprogrammet, instituttet eller fakultetet du måtte ønske.  I de fleste rapportene går de samme filtrene igjen.

Her følger forklaring på de mest brukte filtrene. Normalt vil filtrene gi deg mulighet til å velge et eller flere elementer. Det er rapportenes fokus som bestemmer hvor mye frihet du har til å filtrere. 

 

Årstall og terminkode

Du vil se at en del rapporter har flere elementer for årstall og termin. Disse gir litt ulik informasjon.

Årstall: Angir det kalenderåret du ser på

År termin: Angir det eller de kalenderårene og semesteret du ser på

Terminkode: Gir deg mulighet for å se på enten vår eller høstsemesteret. 

Årstall start: Dette årstallet er knyttet til feltet START i FS. Dette brukes når vi skal plukke ut studenter som startet på et gitt tidspunkt. Vi ser for eksempel på de som startet på studiet sitt i 2010 ved å sette Årstall start lik 2010.

År termin start: Angir det kalenderår og semesteret du ser på. Dette er knyttet til feltet START i FS.

Terminkode start: Gir deg mulighet for å se på enten vår- eller høstsemesteret.  Dette er knyttet til feltet START i FS.

Årstall kull: Dette årstallet er knyttet til feltet KULL i FS. Dette brukes når vi skal plukke ut en gruppe studenter som er registrert på samme kull. Vi ser for eksempel på de som har kull 2010 ved å sette Årstall kull lik 2010.

 År termin kull: Angir det kalenderår og semester du ser på. Dette er knyttet til feltet KULL i FS.

Terminkode kull: Gir deg mulighet for å se på enten vår- eller høstsemesteret.  Dette er knyttet til feltet KULL i FS.

Eksempel. I en del rapporter et det naturlig å plukke studenter fra et eller flere startår eller kull, så du legger et filter på enten Årstall start eller årstall kull. Men du vil ikke legge noen filter på feltet årstall, siden du ønsker å se hva som skjer med de som f.eks. har starter i år 2010 og hvordan det går med dem fra og med 2010 og videre fram til i dag. Du setter årstall start =2010 mens årstall ikke har noen begrensninger siden du ønsker å se utvikling i denne gruppen i årene 2010,2011, 2012 osv.    

 

Forskjellen på START og KULL

 

I det studenter for studierett blir de tilordnet både START og KULL. Ofte så er det samme verdi både for START og KULL. Hvis studentene av ulike årsaker blir forsinket i sine studier vil START forbli det samme mens KULL kan endre seg. Det er også andre grunner til at KULL kan endre seg, som at studenten har med seg emner fra en annen institusjon og at studenten blir flyttet opp et eller flere KULL. Så START er en verdi som normalt holdes fast mens KULL kan endre seg. Så i rapporter hvor en ser på frafall er det naturlig å se på START da dette er en mer permanent størrelse. 

 

Inndeling i ulike nivåer

Rapportene har en del elementer for å dele inn i ulike nivåer. Dette gjør at du kan se på ulike grupper som f.eks. bare bachelor – eller masterstudenter.

Studienivå: En inndeling av nivåer som kommer fra FS. Denne inndelingen er finere enn de som er definert av NSD.

NSD gruppe: Gir en grov inndeling i de ulike nivåene innenfor høyere utdanning. Definert av NSD (Norsk senter for forskningsdata).

NSD nivå: En noe finere inndeling av de ulike nivåene innenfor høyere utdanning. Listen er definert av NSD.

Inndelinger på sted og studieprogram

I alle rapporter skal du kunne se statistikk for enkeltsteder og/eller studieprogram.

Fakultet: Du kan se på ett eller flere fakultet/avdelinger.

Institutt: Du kan se på ett eller flere institutt.

Studieprogram: Du kan se på ett eller flere studieprogram.

Studieretning: På enkelte institusjoner er studieprogrammene delt inn i studieretninger. Du kan velge de ulike studieretningene for de studieprogrammene som har det. Merk at dersom studentene kan velge studieretning selv, vil data ha dårligere kvalitet enn om studentene blir tatt opp til studieretning.

Statistikkelementer

De fleste rapporter inneholder en del statistikkelementer som det kan være interessant å se på.

Kjønn: Gir mulighet for å se på kjønnsstatistikk.

Snittkarakter FS: Gir gjennomsnittskarakteren for alle de emnene studentene har tatt ved institusjonen. Snittkarakteren oppgis som en tallverdi. A=5, B=4, C=3, D=2 og E=1. 

Snittkarakter NVB: Gir gjennomsnittskarakteren for studentene fra videregående skole. Studentene må ha et elektronisk vitnemål registrert i NVB-databasen (Nasjonal vitnemålsdatabase) for at snittet skal beregnes. Data er tilgjengelig for vitnemål som er utstedt fra år 2000 og framover. Er vitnemålet eldre eller fra utlandet, er det ikke tilgjengelig i NVB.

Alder: Studentens alder. En hendelse kan være at studenten registrerer seg, tar en eksamen eller en kvalifikasjon eller lignende.

Alder freg: Studentens alder ved førstegangsregistrering i FS. Dette er en fast verdi som ikke endrer seg over tid.

Alder opptak: Studentens alder ved opptak til det aktuelle programmet. Denne verdien endrer seg ikke over tid for det spesifikke programmet.

SSB Alder: Deler studentene inn i ulike aldersgrupper. Inndelingen kommer fra SSB (Statistisk sentralbyrå).

Geografi: Noen av rapportene gir deg mulighet til å se på fylke og kommune for studentene/søkerne. Tableau gir en mulighet for å presentere dette via kart som er gjort i noen av rapportene.

 

Publisert 7. des. 2017 11:30 - Sist endret 7. des. 2017 11:30