02 Hvordan bruke GAUS

Logge på GAUS

Du logger inn i GAUS med Feide eller med ID-porten. Logg på GAUS.

Søke i GAUS

GAUS har et enkelt fritekstsøk og et avansert søk. 



I fritekstsøket får man treff i alle saker som på noe vis inneholder søkeordet.
Ved søk i flere ord samtidig får man treff i saker som har minst ett av ordene.




I det avanserte søket får man mulighet til å søke i spesifiserte felter man selv legger til, og til å bygge opp søk bestående av flere kriterier. Søk mot institusjoners navn gjør oppslag i bokmål-, engelsk- og nynorsknavn. Både nåværende navn og fra navnehistorikken tas med.

Det er mange felt det er mulig å søke i: merk at hvis man begynner å skrive i søkefeltet, kommer det opp forslag til felt som matcher. Skriver man ”dato”, kommer alle felt som inneholder ”dato” opp og kan enkelt velges.

Ved å søke etter "Ekstern institusjon land" i Felt vises kun landene det faktisk finnes saker fra. Dato må skrives inn på format DD.MM.YYYY
 

Fasetter



Når et søk er kjørt, kan man i fasettene som vises i venstremenyen se nærmere på søkeresultatet. Ved f.eks. å klikke på et institusjonsnavn, vises da kun saker fra denne institusjon, samtidig som de opprinnelige søkekriteriene holdes intakt.

Sortering av søkeresultater

Når søkeresultat presenteres, vil sakene vises sortert etter Relevans. Saker der søkeord(ene) finnes i de mest sentrale feltene vises først: navn på person, ekstern institusjon, land, saksbehandlende institusjon mfl. Søker man etter et tall, vil alltid sak med denne Gaus-id vises først. Ved å endre sorteringskriterium, sorteres rekkefølgen på sakene direkte.

Lagre eller dele et søk

Hvis man har satt opp et søk man ønsker å ta vare på til senere bruk, kan man lagre søket. Trykk på "hjertet" og angi navn. Når søket er lagret, finner du det igjen under Favoritter i den horisontale toppmenyen.

Søket kan også deles med andre brukere. Velg del-ikonet til høyre for Søk. URL'en inneholder søket, og kan deles via e-post, eller den kan kopieres og limes inn i dokumenter.

Visning av enkeltsaker

Fra søkeresultatet åpner man selve saken. Saken presenteres med en ingress og med saksinnholdet sortert i fem ”lameller” som åpnes eller lukkes etter ønske.

Ved å trykke på hjertet, lagres saken i Favoritt-menyen.

Publisert 27. feb. 2019 14:56 - Sist endret 28. mars 2022 12:44