05 Kompetanseregelverk

 

Dette avsnittet beskriver hvordan man i FS avgjør om søkerne er kvalifisert for opptak til de enkelte studieprogrammene de søker på.

Et kompetanseregelverk er ett sett av kvalifikasjonskrav og -regler for opptak, og som knyttes til en bestemt gruppe av studieprogrammer.

Ett kompetanseregelverk har tradisjonelt stått i en særstilling, det som spesifiserer kravet til generell studiekompetanse (Gsk). Alle som søker til høyere utdanning (med visse unntak) har måttet tilfredstille dette kravet for å bli tatt opp. Fra og med 2001 har Gsk-kravet blitt mindre allmenngyldig, nå vil søkere med "realkompetanse" også kunne bli tatt opp ved høgskoler og universiteter.

Andre kompetanseregelverk spesifiserer krav og regler ut over det som kreves for generell studiekompetanse. For flere studieprogrammer kreves det f.eks at søkeren har bestått visse realfaglige fordypningsfag, eventuelt med visse minimums-karakterer fra videregående skole.

Et enkelt kompetanseregelverk kan genereres automatisk fra bildet Opptaksstudieprogram. Det beskrives nærmere i slutten av dette avsnittet.

I bildet Kompetanseregelverk kan man vise og/eller oppdatere forekomster av kompetanseregelverk, og tilordne ett eller flere kompetansekrav til disse.


Kompetanseregelverk/Kompetansekrav

Hvis et kompetanseregelverk inneholder flere krav i undervinduet, er disse å forstå som alternativer. Søkeren trenger bare å oppfylle ett av disse for å være kvalifisert for opptak til de studieprogrammene regelverket er knyttet til.

Bildet Kompetansekrav spesifiserer de enkelte krav som inngår i kompetanse-regelverkene.


Kompetansekrav

Feltene i bildet har følgende betydning:

Krever gen.studkomp.

Gsk kreves (dvs kravet GENS må oppfylles)

Spesielle Fagkrav

Spesielle fagkrav fra vdg. skole må oppfylles

Andre spesialkrav

Andre spesielle krav ut over Gsk må oppfylles

Kravbeskrivelse

Kravinnholdet beskrives med tekst

Kompetansekrav - tillegg

Tilleggskrav for søkere med spesiell bakgrunn

Kvalgrunnlag - tillegg

Kvalgrunnlag som utløser tilleggskrav

Dato endring

Oppdateres automatisk ved endring

Kvalgrunnlag (undervinduet)

Angir en relevant type vitnemål eller en type utdanning/praksis

GENS-kravet benyttes når det bare kreves generell studiekompetanse for å bli kjent kvalifisert for et søknadsalternativ. Dette medfører ingen spesielle fagkrav eller andre krav. De andre kompetansekravene vil normalt medføre slike. Kompetansekrav er alltid koblet til ett eller flere kvalifikasjonsgrunnlag i undervinduet. Når et kompetanseregelverk inneholder flere kompetansekrav vil disse som regel være koblet til ulike kvalifikasjonsgrunnlag. Søkerens grunnlag vil da avgjøre hvilke krav han/hun må oppfylle for å bli kjent kvalifisert.

Kvalgrunnlag angir hvilken type av videregående skole, praksis m.v. som søkeren kan legge til grunn for sine søknadsalternativer, inkl. søknaden om generell studiekompetanse.

Ved å dobbeltklikke på feltet "Kvalgrunnlag", vil bildet Kvalifikasjonsgrunnlag åpne seg.


Kvalifikasjonsgrunnlag

Statusfeltene "Gsk" (generell studiekompetanse), "Komreg" (kompetanseregelverk) og "Rangrverk" (rangeringsregelverk) angir på hvilket område de ulike kvalifikasjonsgrunnlag har relevans. Bildene hvor grunnlagene opptrer har innebygde filtre slik at bare de som er relevante vil kunne benyttes.

Feltet "Vei" benyttes for kvalifikasjonsgrunnlag som gir generell studiekompetanse etter vei I, -II eller -III.

I feltet "Forventer skolepoeng" merker man av for om søkere med dette kvalifikasjonsgrunnlaget skal gis skolepoeng, det vil si poeng av typen "KAR".

I feltet Prior. SO kan man legge inn prioriteringstall for at presentasjonen av de mulige grunnlagene (avkryssingsbokser) i Søknad samlebilde skal ha en hensiktsmessig sortering.

Feltet Prior. GSK brukes av SO for å prioritere mellom flere GSK-konklusjoner.

Statusfeltet "Forbedring tillatt" angir en sammenheng mellom vitnemål og kvalifikasjonsgrunnlag. Søkere som skal rangeres i førstegangskvoter (VOV, VOT) kan ikke ha forbedringer i sitt vitnemål (N i feltet). Søkere som har dette skal gis grunnlagene VES eller VPL (J i feltet), disse vil da ikke kunne konkurrere i førstegangskvotene. Verdien N i "Forbedring tillatt" vil gi en varselmelding i bildet Vitnemålbehandling hvis man forsøker å registrerer nye forbedrede resultater. Meldingen er bare en varsel, og sperrer ikke for å oppdatere slike.

Når det stilles krav i tillegg til GSK for å være kvalifisert for et søknadsalternativ, vil det aktuelle kravet i bildet Kompetansekrav ha verdi i feltene "Spesielle Fagkrav" eller "Andre spesialkrav".

Spesifikasjonen av hva disse tilleggskravene går ut på gjøres i bildene Spesielle krav/Kravalternativ og Kravliste/Kravelement. Disse to bildene benyttes uansett om tilleggskravene er angitt som "Spesielle fagkrav" eller "Andre spesialkrav" i bildet Kompetansekrav.

Bildet Spesielle krav/Kravalternativ åpner seg når man dobbeltklikker i feltet "Spesielle fagkrav".


Spesielle krav/Kravalternativ

Spesielle fagkrav går som regel ut på at søkeren må ha bestått bestemte, eventuelle alternative, fag i videregående skole, eventuelt med en viss minimumskarakter, for å være kvalifisert for det aktuelle studiet.

Kravene formuleres f.eks som at man må ha "R1R2 og FYS1og KJE1".

Krav som i naturlig språk formuleres med ulike ledd og med en blanding av "og" og "eller", reformuleres (normaliseres) i FS. De omskrives til ett eller flere ledd av enkeltfag, slik at fagene innenfor hvert ledd knyttes sammen med "og", og de ulike leddene knyttes sammen med "eller".

De alternative leddene i det normaliserte kravet er forekomster i det nedre vinduet Kravliste. Navnene til hvert ledd er valgt slik at de antyder hvordan leddet skiller seg utfra de andre, det angir ikke hele innholdet.

Innholdet spesifiseres i bildet Kravliste/Kravelement. Dette åpner seg når man dobbeltklikker i feltet "Kravliste".


Kravliste/Kravlisteelement

Forekomstene i kravlisten forbindes altså med "eller" og forekomstene av kravelementer innenfor hver liste med "og" av FS.

Karakterkrav kan både angis på listenivå og på elementnivå. Ifølge KDs regler er krav om minimumskarakterer falt bort for de fleste spesialkrav, med unntak av lærerutdanningene hvor søkerne må ha karakteren 3 eller høyere i norsk og matematikk..

Karakterkravene sammenlignes med karakterverdier som registreres i vinduet Fagprofil i bildet Søknad samlebilde, se avsnitt om dette senere i kapitlet.

Når kravet er på listenivå betyr det at gjennomsnittskarakteren for elementene som inngår må være lik eller bedre enn den angitte verdien.

Når kravet er på elementnivå betyr det at hvert fag må være bestått med lik eller bedre karakter enn den som er angitt.

Alle enkeltkrav som refereres må være definert på forhånd i bildet Kravelement. Dette åpner seg når man dobbeltklikker i feltet "Kravelement" i bildet Kravliste/ Kravelement.


Kravelement

Kravelementer omfatter de spesielle fagkravene som er omtalt ovenfor, pluss en rekke andre elementer.

Statusfeltene i bildet har følgende betydninger:

Status Sperrer Opptak:

Forekomsten sperrer for opptak (benyttes for visse mangelkoder)

Status Fag og Andre:

Spesielle tilleggskrav, Fag /Andre

Status Mangel Gsk:

Mangel ved Gsk-søknad (intern/ekstern (SO)

Status Mangel søknad:

Mangel ved søknaden

Status Kompk:

Mangel i henhold til kompetanseregelverket

Vitnem.relatert:

Kravelementet er knyttet til vitnemål

Spes. Søknad:

Benyttes i "fagprofil" i Spesiell søknad

Dok.status:

Benyttes som verdi på dokumentasjonsstatus

Søkn.status:

Benyttes som verdi på søknadsstatus

Kjernefag:

Kravelementet er et "kjernefag" i vid.skole

Nom:

NOM-kravelement (J sperrer mot endring)

Emnekombinasjon

Gjennom feltet emnekombinasjon kan man knytte regler om emnesammensetning som krav til opptak, spesielt relevant i f.t. masterstudier.

Navn i brev

Navn på brev, feltene brukes av SO.

I de to brevavsnitt-feltene kan man koble kravelementer til bestemte breveiere og brevavsnitt, slik at man kan sende tilpassede mangelbrev til søkere. Disse anvendes i den nåværende løsningen for mangelbrev.

I feltene "Prio (sort - nom)" kan man angi to ulike prioriteringstall.

Det første gjelder hvordan det aktuelle kravelementet skal sorteres i forhold til andre i vinduet Fagprofil i Søknad samlebilde.

Det andre prioriteringstallet gjelder SO's rangering av mangelkoder. Hvis en søknad er tilordnet flere mangler vil den høyest prioriterte av disse (lavest prioriteringstall) blir gjort til "hovedmangel" og kopiert til feltet "Dokstat" (se Søknad samlebilde, øvre del og vinduet Mangel). SO's prioriteringstall for mangelkoder kan ikke overskrives.

Feltet "V-Krav" muliggjør kobling mellom elektroniske vitnemål og "fagprofil". Funksjonen for godkjenning av elektroniske vitnemål oppdaterer fagprofilen i Søknad samlebilde NOM, det vil si utlede fra vitnemålet at spesielle fagkrav er oppfylt.

Feltet "Beregningalgoritme" muliggjør at kravelementforekomster kan utledes fra andre data. Dette er f.eks aktuelt for opptak hvor det er nødvendig med en bestemt studierett.

Feltene Kravelementkat og Kvalgrunnlag brukes i f.m. opptak til allmennlærerutdanning, for å kunne knytte spesielle karakterkrav i norsk og matematikk til grunnlag, for så å beregne hvorvidt de er bestått i Vitnemålsbehandlingsbildet og Vitnemålskalkulatoren.

Som nevnt innledningsvis kan en få generert et enkelt kompetanseregelverk ved å trykke på knappen Generer kompetanseregelverk i bildet Opptaksstudieprogram. Det må ikke stå noen verdi i feltet Kompetanseregelverk. Denne funksjonen oppretter et regelverk med et tilhørende kravelement. Grunnlag knyttet til kompetansekravet opprettes automatisk basert på aktuelle grunnlag i kvotene for dette programmet. En får altså opprettet et kompetanseregel med kompetansekrav og et spesielt fagkrav, med kravliste og kravelement. Kompetansekravet blir opprettet for de grunnlagene som er oppgitt på kvoten eller kvotetypen. Kravelementet identifiseres ved opptaksprogrammets studietypenr + noen tegn. Hvis det ikke er oppgitt grunnlag på kvoten hentes grunnlagene fra kvotetypen.

Saksbehandler trenger kun å velge aktuelt grunnlag og krysse av for bestått i fagprofil for søkeren. De som skal tilrettelegge et opptak trenger kun å bestille et kompetansekrav for hvert opptaksstudieprogram og angi f.eks. om det skal ha GSK-krav eller ikke.

Emneord: kompkrav, kompreg, speskrav, kravliste
Publisert 27. feb. 2014 13:15 - Sist endret 29. mars 2022 12:09