03 Opptaksstudieprogram

 

Opptaksstudieprogram er de studietyper som de konkrete lærestedene tilbyr opptak til. Disse er søknadsalternativer for den enkelte søker til et lærested.

Opptaksstudieprogram identifiseres med en 4-sifret kode for lærested kombinert med den 4-sifrede koden for studietype. Farmasi-studiet ved UiB har koden 0184/0707, Rettsstudiet (jusstudiet) ved UiO 0185/0724, osv.

Bildet Opptaksstudieprogram samlebilde brukes til å vise og/eller oppdatere ett og ett opptaksstudieprogram og en eller flere opptakskvoter som hører inn under hvert slikt program.


Opptaksstudieprogram samlebilde

Opptaksstudieprogrammene tilordnes navn og kortnavn. Hvert studieprogram tilordnes et opptaksorgan. På grunn av denne opplysningen kan FS skille mellom de søknadsalternativer som skal kunne saksbehandles innenfor en bestemt FS-instans, og de som bare skal vises fram.

I feltet Opptakstype angis hvilken opptakstype programmet hører til. Dette vil bare kunne benyttes som studieønske for søkere i et opptak av denne typen.

Statusfeltet "Default supp" er et styringsparameter for om det skal genereres nye tilbud eller ikke (J/N) i kvotene som hører til opptaksstudieprogrammet, når man kjører nye opptaksrunder. Denne er relevant bare for lokal opptak hvor opptaksrutinen i FS benyttes. I NOM-opptak er det SO som foretar opptaket, og SOs opptaksprogram påvirkes ikke av denne statusen.

Default supp-verdien påvirker opptaksrutinen på en indirekte måte, via feltet "Tilbud ønsket" på de enkelte kvoterundene (bildet Kvote, venstre undervindu). Mekanismen er nærmere forklart i omtalen av rutinen FS160.003 Generering av kvoterunde, se avsnitt. 2.12.5 senere i dette kapitlet.

Feltet "Default supp" finnes også i bildet Kvote. Hvis dette har verdier, overstyres verdien knyttet til opptaksstudieprogrammet.

I Statusfeltene Innstilt og Lukket angir man med J at studieprogrammet er hhv innstilt og lukket. Hvis programmet ikke er lukket vil alle kvalifiserte søkere få tilbud om plass, er det lukket forutsettes det at antall tilbud mv spesifiseres i egne felter.

Feltet Publiser søknadsweb angir om søkere skal kunne søke på gitt opptaksstudieprogram via søknadsweb.

Feltet Tidligopptak er et NOM felt og angir om det skal foretas tidligopptak til studiet.

I feltet Utdanningssområde kan en knytte opptaksstudieprogrammet til et utdanningsområde.

Generer utveksling (J/N) gjør det mulig å generere utvekslingsperson basert på opptaksresulatet. I tillegg er det felter for å registrere følgende: Internt/ eksternt sted, inn- eller utreisende, utvekslingsprogram, periode og antall terminer. Feltet Oppholdstype benyttes av rutinen FS159.001 ved oppretting av utvekslingsperson.

I feltene Kompetanseregelverk og Rangeringsregelverk angis identifikatorer for reglene om hva som kreves for å bli kvalifisert og for hvordan søkerne skal rangeres.

Feltet Tilleggskravtype benyttes hvis det er knyttet spesielle tilleggskrav til studieprogrammet, f.eks at søkere skal ha et bestemt livssyn eller lignende. Dersom denne har verdi må det på søknadsalternativet oppgis om søkeren oppfyller tilleggskravet.

I feltet "Spesiell kvote" angir man hvilken kvote som skal benyttes for søkerne som får såkalt "tilbudsgaranti". Ved blank verdi benyttes SPEV-kvoten.

Feltet Førstegangsskvote angir om studieprogrammet normalt har Førstegangskvote.

Feltet Behandlertype benyttes når saksbehandlingen av søknadsalternativet bare skal foretas av et bestemt opptaksorgan som eventuelt har en bestemt rolle. Da gjelder ikke regelen om at man kan saksbehandle for hverandre.

I feltet Kjønnspoeng kan man angi at det skal gis et antall tilleggspoeng til et bestemt kjønn. Dette er nå mindre aktuelt, i de senere års opptak har slike regler blitt ivaretatt av spesielle poengalgoritmer.

Feltet Aut. kvalgrunnlag er en forbredelse til mer automatiske opptak. I dette feltet kan en angi hvilket grunnlag som automatisk skal gis alle søkerne.

Statusfeltet "Tilbyr exphil" angir med J at søkere som blir tatt opp også får adgang til å følge undervisning og ta eksamen i exphil.

"Max ventelistenr" er et påbudt felt, og angir et tak for hvor mange som eventuelt kan plasseres på venteliste for det aktuelle søknadsalternativet.

En kan i feltene Politiattest og Medisinsk attest angi om studiet henholdsvis krever politiattest eller medisinsk-/helseattest (type attest som kreves).

Feltene for budsjetterte og reserverte plasser angir hvor mange studieplasser som finnes for det aktuelle søknadsalternativet. Disse tallene styrer ikke opptaket direkte, det gjøres av tilsvarende tall for de enkelte kvotene.

Feltene "Vekting" og "Antall semestre" angir varigheten og omfanget av det studiet som det aktuelle søknadsalternativet eventuelt fører fram til.

Feltene Tilbudstekst, bokmål/nynorsk/engelsk, brukes av søknadsweb. Disse tekstene vises fram for søkere som har fått tilbud om opptak, teksten vises under søknadsalternativet de har fått opptak til.

Feltene for Oppmøtested og Oppmøtetid angir hvor opptatte studenter eventuelt skal møte fram ved studiestart. Disse opplysningene kan tas inn i tilbudsbrev.

Feltet Studieprogram angir hvilket studieprogram opptatte studenter vil bli knyttet til, dvs hvilken studieprogramstudent forekomst de vil få. Normalt er det et en-til-en forhold mellom opptaksstudieprogrammet og studierettprogrammet.

I feltet Emnekombinasjon kan en oppgi en emnekombinasjon dersom søkerne skal taes direkte opp til en emnekombinasjon. Flere opptakstudieprogrammer kan knyttes til samme studieprogram. Det er da mulig å skille mellom ulike retninger til opptak ved å lage et opptakstudieprogram til hver retning. Videre er det slik at reglene rundt utdanningsplanene er tilknyttet studieprogram. Ved å koble en emnekombinasjon til et opptakstudieprogram med den betydning at studenten da også har fått opptak til emnekombinasjonen (retningen) gjør at man kan beholde oppbygning av planen rundt studieprogrammet og slipper da å lage et studieprogram for hver retning. Videre kan en emnekombinasjon nå tilknyttes en studieretning. Dette for å beholde begrepet studieretning (som noe som skal skille seg mer ut i vitnemål etc).

Det skal kun legges inn emnekombinasjon i dette feltet der studentene skal tas opp til en studieretning/veivalg. I de fleste tilfellene skal det altså ikke oppgis noen emnekombinasjon.

Feltet "Automatisk klassefordeling" benyttes for søkere hvor de skal plasseres i klasser. Alle studieprogramstudenter tilordnes et kull. Mekanismene her forklares nærmere i slutten av kapitlet.

Kodeverdier for dette feltet er ikke avklart, og det er heller ikke laget teknisk funksjonalitet i samlebildene mv. for å markere at/når visse typer saksbehandling er blitt uaktuell.

I undervinduet Kvote registreres hvilke kvoter kvalifiserte søkere til et opptaksstudieprogram kan plasseres i. Rangering og konkurranse om studieplasser skjer alltid innenfor en eller flere kvoter.

Til kvotene knyttes regler for poengsummering og rangering ved lik poengsum. Søkernes plassering i de aktuelle kvoter styres av deres søknadsgrunnlag og av svar på eventuelle kvotespørsmål. Dette beskrives også nærmere i senere avsnitt om kvoter og kvotespørsmål.

I undervindu Opptaksstudieprogram - Valg kan en definere hvilke studieprogramvalg som er knyttet til dette opptaksstudieprogrammet.


Opptaksstudieprogram - Valg

I undervindu Opptaksstudieprogram - Fordeling kan en fordele studenter som skal tas opp til ulike instrumenter, steder eller nivåer.


Opptaksstudieprogram - Fordeling

I bildet Opptaksstudieprogram - Kravelement vises de kravelementer som ligger i bildet Kravelement for studieprogram.


Opptaksstudieprogram - Kravelement

En kan registrere kravelement som ikke inngår i kravlisten, men som likevel kan registreres at er bestått, feks. for å generere realfagspoeng.

I bildet Opptaksstudieprogram - Opptakstermin må en definere hvilke terminer som er aktuelle for dette opptaksstudieprogrammet. En kan enten legge inn opptakstermin i dette undervinduet, eller legge inn Opptaksstudieprogram i undervindu Opptaksstudieprogram i bildet Opptak.


Opptaksstudieprogram - Opptakstermin

I undervindu Opptakstermin kan en sette søknadsfrist og dato for publisering av tilbud. Hvis det er oppgitt datoer her vil de overtyre datoer oppgitt i bildet Opptak. Datoene må være tidligere enn fristene på opptaket.

Det er felter for å angi studieprogram, studieretning, studierettsstatus emnekombinasjon, kull og klassefordeling. Informasjonen i disse feltene vil bli brukt når en kjører rutinen FS159.001 for å gjøre søkere til studenter. Det er kun nødvendig å angi emnekombinasjon der studentene skal kobles til en emnekombinasjon innenfor studieprogrammet. I de fleste tilfellene er det nok å angi studieprogram og kull, og eventuelt klassefordeling. Ved oppdatering av Emnekombinasjon blir det kontrollert om emnekombinasjonen kan inngå i emnekombinasjonshierarkiet for gitt kull.

I rapporten FS195.001 Opptaksstudieprogram kan en få oversikt over alle opptaksstudieprogrammene ved egen institusjon. Rapporten viser studiepoeng, antall semestre, budsjett, opptakskode og tilordnet FS-studium, kull, klassekode og emnekombinasjon, for opptaksstudieprogrammet.

 
FS195.001
FS195.001 Opptaksstudieprogram

Spesielt ved høgskolenes lokale opptak skal det i noen tilfeller gis flere tilbud til samme søker, etter bestemte regler. Noen studieprogram kan kombineres, og andre ikke, i hovedsak av hensyn til undervisningstimeplanen i det kommende studieåret.

For å kunne sette sammen tilbudene til søkerne på riktig måte, er det nødvendig å spesifisere i FS hvilke studieprogrammer som ikke kan kombineres med hverandre. Dette kan gjøres i bildet Ekskluderingsgruppe for studieprogram.


Ekskluderingsgruppe for studieprogram

Her oppretter man så mange grupper av opptaksstudieprogrammer det er behov for, og man angir i undervinduet hvilke programmer som ikke skal kombineres med hensyn til tilbud til samme søker.

Eksluderingsgruppene gjelder kun innenfor samme opptak.

Opptaksrutinen som benyttes ved lokal opptak vil ta hensyn til de ekskluderingsgruppene som er definert, og en søker vil bare få høyst ett tilbud blant søknadsalternativer innenfor samme gruppe, selv om reglene ellers tilsier at han/hun kunne få flere tilbud. Denne mekanismen er nærmere forklart i forbindelse med beskrivelsen av opptaksrutinen FS160.001 Opptak senere i kapitlet.

Søkere vil kunne søke til alle opptaksstudieprogram på SøknadsWeb, selv der det er opprettet eksluderingsgrupper. En kan ikke hindre søkere i å søke for en vet ikke hva søkeren får opptak til.

Emneord: opptakstudprog
Publisert 27. feb. 2014 13:15 - Sist endret 29. mars 2022 15:44